Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Πληροφορική στη ζωή μας

Η πληροφορική έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας και βελτιώνει πολλούς τομείς της ζωής μας.
Στοχεύει να απαλλάξει τον άνθρωπο από ανιαρές, επαναλαμβανόμενες, ψυχοφθόρες εργασίες και να του επιτρέψει να αναπτύξει πρωτοβουλία και να χρησιμοποιήσει τις πνευματικές του δυνάμεις σε πιο συναρπαστικούς τομείς.Η Πληροφορική εξελίσσεται ραγδαία και επηρεάζει πάμπολλους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Για να είναι δυνατή η ενημέρωση όλων γύρω από θέματα πληροφορικής, εδώ και χρόνια έχει εισαχθεί αυτή ως μάθημα στην Πρωτοβάθμια και Εκπαίδευση, όπου έχω την ευκαιρία να διδάσκω.

Παράλληλα, υπάρχει και μεγάλη ποικιλία προργαμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης των ενηληκων σχετικά με την πλροφορική, που οργανώνονται απο Δήμους, ιδιωτικά κέντρα κλπ.
Επιπλέον,η πληροφορική μπορεί να μας προσφέρει ψυχαγωγία, με τα τόσο δημοφιλή on line games, για παράδειγμα.
Αλλά και κοινωνικές έπαφές, μέσω ιστοτόπων (sites) κοινωνικής δικτύωσης (social networking), αλλά και εφαρμογών άμεσης ανταλαγής μηνυμάτων όπως msn, skype κλπ.

Βέβαια, όπως κάθε εργαλείο, έτσι και η πληροφορική μπορει να χρησιμοποιηθεί για κακόβουλες ενέργειες. Για το λόγο αυτό, απαίτείται σωστή ενημέρωση γύρω από τους πιθνούς κινδύνους ,αλλά και τα μέτρα ασφάλειας που μπορούν να τους αποτρέψουν από το να μας δημιουργήσουν προβλήματα.


Συμπερασματικά, λοιπόν, ο σύγχρονος πολιτισμός στηρίζεται κατά πολύ στην πληροφορική. Γι αυτό τα σημερινά παιδιά, είναι σκόπιμο να αρπάξουν την ευκαιρία από νωρίς και να μάθουν σωστά και σε βάθος την πληροφορική, ώστε να ζήσουν καλύτερα.